Tutorial
Cara Masukkan Video dari YouTube ke Artikel PDF Print E-mail
Cara Masukkan Video dari YouTube ke Artikel
1. Buka laman video pilihan di YouTube
2. Salin kod di sebelah kanan bawah video. Pilih kod "Embed".
- Anda boleh edit saiz dan color video tersebut agar sesuai dengan web anda, dengan klik pada ikon A. Seterusnya klik pada color dan saiz yang sesuai.
3. Login ke web anda.
4. Create new article. Setelah editor dibuka, taip tajuk dan pilih section dan category yang anda mahu untuk artikel tersebut. Anda boleh tandakan "Yes" di "Front Page" sekiranya mahu artikel ini muncul di muka depan web.
* Sekiranya anda Login dari muka depan web (Frontend), setting ini berada di bawah editor.
5. Khas untuk memasukkan kod, kita perlu off kan fungsi editor. Klik "Show/hide" di atas ruangan editor seperti yang ditunjukkan oleh arrow.
Setelah klik, ikon-ikon di editor akan hilang.
6. Paste kod yang di ambil dari YouTube tadi pada ruangan editor. Tambah <center> pada sebelum kod, dan akhirkan </center> di akhir kod, khas untuk mencantikkan agar video anda berada di tengah-tengah web. Senang sahaja kan?
7. Akhir sekali, seperti biasa >> KLIK ikon SAVE di atas kanan laman.
8. Buka laman web anda di tab/window lain untuk melihat hasilnya.

youtube_logoBanyak cara untuk memasukkan video ke dalam web interaktif, terutama web Joomla!. Web developer boleh memasukkan komponen khas untuk menguruskan video atau hanya paste kod video dari YouTube sebagai contoh. Video dari YouTube juga, boleh dimasukkan sebagai artikel di dalam web Joomla, sebagaimana artikel kandungan biasa, dan anda boleh munculkan artikel tersebut di bahagian yang anda sukai. Kita boleh munculkan video tersebut di muka depan web, di kategori artikel bukan muka depan atau sebagai modul di kiri atau kanan web.

" Teknik yang sama ini boleh digunakan untuk script/kod aplikasi lain muncul sebagai artikel di web Joomla anda. Contohnya - Facebook Fan Box, Facebook Badge, ChatBox (ShoutBox, ShoutMix) dan macam-macam lagilah. Senang kan?"

Secara ringkasnya, hanya buat artikel baru dan paste kan sahaja kod video "embed" dari YouTube tersebut ke ruangan editor. Setelah siap, SAVE dan tengok hasilnya. Kepada yang masih beginner, boleh baca langkah demi langkah seterusnya ...

Read more...
 
How to add Facebook Badges | Cara masukkan Facebook Badge PDF Print E-mail

Inginkan Facebook Badge atau Facebook Fan Box di web Joomla anda?

FBFanBox

Tutorial ini adalah berdasarkan Facebook Badge, namun cara yang sama sahaja untuk memasukkan Facebook Fan Box sebagai modul di web Joomla anda. 

 

Read more...
 
Virtuemart: How to Add a New Product | Cara masukkan produk baru PDF Print E-mail

ecommerce_iconSila ikut langkah-langkah berikut sekiranya anda baru pertama kali belajar untuk memasukkan produk ke web Joomla anda.

Memasukkan produk ke web eCommerce anda adalah kerja rutin untuk perniagaan yang mempunyai banyak produk. Oleh kerana itu, sebagai pemilik web anda perlu mahir membuat update sendiri. Setelah perniagaan anda berkembang maju, bolehlah anda mengupah atau mempunyai staff IT sendiri yang membuat tugasan ini. Kami akan membantu anda agar anda cekap mengendalikan tugasan ini. 

 

Read more...
 
Joomla Content Editor (JCE): How to create table in a content | Cara Bina Table PDF Print E-mail

Cara membuat TABLE di dalam artikel

table_jceMembuat TABLE adalah salah satu cara untuk meletakkan gambar atau perenggan di tengah-tengah artikel. 

 

 

Read more...
 
Joomla: How to add more contents | Cara Tambah Artikel PDF Print E-mail

edit_content_s

Web yang disediakan oleh MUS mempunyai ciri-ciri yang memudahkan. Ini kerana client kami kebanyakannya tidak mempunyai latar belakang IT. Kebolehan menaip di komputer sudah cukup untuk membolehkan anda menjadi webmaster web anda sendiri.

Read more...
 
Joomla: How to edit content | Cara baiki artikel sedia ada PDF Print E-mail

Cara menyunting artikel sedia ada

 jce01Langkah ini adalah yang paling asas setelah kami serahkan web kepada anda.  Anda hanya perlu login dan ke semua artikel akan mempunyai icon yang bersedia  untuk disunting oleh admin web. 

 


 

Read more...
 Powered by MUS Unlimited